Waterlinie Weekend

Waterlinie Weekend in het Vestingmuseum

Vanwege het 200-jarig bestaan van de Hollandse Waterlinie wordt er met allerlei activiteiten het hele weekend van zaterdag 18 en zondag 19 april feest gevierd in het Vestingmuseum in Naarden.

Gratis rondleiding

Op beide dagen, zowel zaterdag 18 als zondag 19 april, is er om 13.30 uur een gratis rondleiding in het Vestingmuseum, met afsluitend een kanonschot.

Vaartochten

Op zaterdag en zondag zijn er vaartochten door de Vestinggracht, vanaf 13.00 uur de hele middag. Wil je het onbewoonde eiland van het Vestingmuseum op? Ga dan mee met de vaartocht!

Shantykoor Het Ruime Sop

Tussen 13.00 en 15.00 uur zijn er optredens van het shantykoor “Het Ruime Sop” uit Bussum. Een groep mannen die het zingen van zeeliederen tot hun “manier van leven” gemaakt hebben en die er graag bij zijn als het gezellig dreigt te worden. Zo ook tijdens het Waterlinie feest!

Scheepsmodellen

Tijdens deze dagen van het Waterlinie Weekend zijn er ook doorlopend demonstraties met kleine scheepsmodellen in een grote vaarbak. Kom ook kijken naar de demo’s met modelbouw boten!

Boogschieten

WaterlinieZondag 19 april is Rob de Longbowman in het Vestingmuseum. Hij weet veel van dit Middeleeuwse wapen, en geeft uitleg en demonstraties voor kinderen en volwassenen met zijn pijlen en bogen. Daarna mag iedereen het zelf ook proberen!

Schutters

Op zondag 19 april zijn de schutters van het Naardense Garnizoen ook present op het waterlinie feest om tussen 14.00 en 16.00 uur diverse demonstraties kanonschieten te geven. Altijd leuk om de kanonnen te zien, horen en ruiken wanneer er geschoten wordt!
Bij de kanondemonstraties van de Naardense kanonniers ben je verzekerd van daverende klappen en stoere taal!

Meer over de Waterlinie en het 200 jaar Waterlinie Weekend

De Hollandse Waterlinie bestaat 200 jaar! Tweehonderd jaar heeft deze prachtige linie ons land gevrijwaard van aanvallen door vreemde mogendheden.
Om dat te vieren, is er tijdens de Nationale Museum Week een speciaal Waterlinieweekend in het Vestingmuseum Naarden.

Water als verdedigingswapen

De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een verdedigingslinie. Water was het verdedigingswapen. Als de vijand eraan kwam, konden stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water gezet worden. Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar voor de vijand. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940.

Forten en vestingsteden

Door hoogteverschillen in het landschap, bijvoorbeeld bij rivieren en dijken, bleven sommige gronden droog en dus begaanbaar door de vijand. Deze kwetsbare delen van de Waterlinie werden onder schot gehouden vanuit forten. Ook heeft de Linie vijf vestingsteden: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem.

In staat van verdediging

De Waterlinie heeft haar waarde als verdedigingslinie nooit echt kunnen bewijzen, maar is wel drie keer (deels) in staat van verdediging gebracht. In 1870 toen de Frans-Duitse oorlog dreigde uit te draaien op een Europese oorlog, tijdens de Eerste Wereldoorlog en de laatste keer in 1939 toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

De nieuwe Hollandse Waterlinie nu

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, als de Duitsers over de onder water gezette gebieden vliegen, blijkt dat de Linie zijn verdedigingswaarde grotendeels heeft verloren. Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe functie. Het is nu een prachtig gebied, waarin je de geschiedenis volop kunt beleven. Laat je verrassen!


Reacties

Reacties

Posted on by Max in Evenementen

Comments are closed.