Water, water op TV

Water, water! op TV

Kadir-van-Lohuizen-h_00053147-Courtesy-FotoFestival-Naarden-2015-kopie

Kadir van Lohuizen (00053147-Courtesy FotoFestival Naarden 2015)

NPO Cultura richt in het kader van het Foto Festival Naarden 2015 de tv-cameralens op fotografen van eigen bodem en van over de grens.

Parallel aan het Foto Festival zendt NPO Cultura portretten uit, onder andere Moving Stills (2013), over fotograaf en waterrat Kadir van Lohuizen, inzoomend op oprukkende zeeën. Het werk van Kadir van Lohuizen is op het Foto Festival te zien in de Grote Kerk.

Kadir van Lohuizen

Foto Kadir van Lohuizen

Foto Kadir van Lohuizen

Kadir van Lohuizen (1963) heeft in zijn twintigjarige carrière als fotojournalist vele thema’s en gebeurtenissen vastgelegd, waaronder conflicten in Afrika en het Midden-Oosten. Maar het meest bekend is hij waarschijnlijk om zijn langlopende projecten Aderen, over de zeven wereldrivieren, en Diamond Matters, over de diamantindustrie. Van Lohuizen heeft talloze prijzen ontvangen voor zijn werk, waaronder twee World Press Photo awards.
In september 2007 richtte hij, samen met tien andere fotografen, het agentschap NOOR op. Een jaar later trad hij toe tot de Raad van Toezicht van World Press Photo.
Van Lohuizen heeft vier boeken gepubliceerd, waaronder Diamond Matters, the Diamond Industry en Aderen en Via Panam, zijn meest recente boek.

NPO Cultura over Kadir van Lohuizen

Kadir van Lohuizen is een fotograaf met een uitzonderlijke zeggingskracht; door het hoge artistieke niveau van zijn werk, maar zeker ook door zijn grote engagement en gedrevenheid. Steeds opnieuw gaat hij op zoek naar dramatische situaties in verre streken om daar foto´s te maken die zíjn verhaal vertellen. Verhalen die afwijken van wat we doorgaans krijgen voorgeschoteld; die opvallen door intimiteit; en gaan over oorlog, klimaatverandering, ontheemding. Meestal staat dat verhaal in schril contrast met de oogstrelende esthetiek van de beelden.

Uitzendingen

Kadir van Lohuizen - Moving Stills

Kadir van Lohuizen – Moving Stills

Woensdag 20 mei 20:30 uur
Zaterdag 23 mei – 2:55, 8:50 uur
Donderdag 21 mei – 17:45, 23:15 uur
Maandag 25 mei – 8:40 uur
Vrijdag 22 mei – 8:05 uur

Moving Stills
Moving Stills (2013), over fotograaf en waterrat Kadir van Lohuizen, zoomt in op oprukkende zeeën.
Van Lohuizen is al jaren bezig de stijgende zeespiegel vast te leggen met zijn camera. Zijn terrein strekt zich uit van kleine eilandjes in de Stille Oceaan tot stedelijke gebieden als Boston en Miami.

“Where will they go?
The human consequences of the rising sea level”

Rising seas Miami - Kadir van Lohuizen

Kadir van Lohuizen / NOOR –
Rising seas Miami –
King tide at Miami beach, the water in the street comes over the poorly maintained seawall at Indian Creek and up through the drainage system.
Workers are checking if the drainage system is not blocked.
According to experts Miami can not be protected due to the fact that its build on limestone. Therefor its believed that Miami beach and the Bay area need to be evacuated by 2060.

Het nieuwste project van Kadir van Lohuizen beleeft zijn Nederlandse première op het FotoFestival Naarden. Voor dit project heeft hij een aantal jaren over de hele wereld gereisd en vastgelegd wat de directe en komende consequenties zijn van de stijgende zeespiegelstijging. Hij bezocht onder meer de San Blas-eilanden (Panama), waarvan een deel nu wordt geëvacueerd vanwege de stijging van de zeespiegel. Ook in Bangladesh, waar overstromingen een jaarlijkse realiteit zijn, maakte Kadir foto’s. In zijn visie staat ons een enorme stroom klimaatvluchtelingen te wachten, die hun land moeten verlaten vanwege een stijging van de zeespiegel. Een indrukwekkend multimediaproject.
Dit levensproject gaat in de Grote Kerk in première en wordt geopend door minister Schultz van Haegen. De opening is voor genodigden, maar vanaf 14 mei kan ook het grote publiek de tentoonstelling bezoeken.


Reacties

Reacties

Posted on by Max in Evenementen

Add a Comment

You must be logged in to post a comment.