Vaderdag

Vaderdag in Naarden-Vesting

Nog een origineel kado nodig voor vaderdag? Neem je vader zondag 21 juni mee uit, naar Naarden-Vesting! Dan is het Garnizoensdag en Schuttersdag in Naarden. De vesting wordt dan omgetoverd in een 17de eeuwse garnizoensstad en je kunt van dichtbij de kanonnen zien en horen knallen.

garnizoensdag schuttersdag Naarden

Stadswandeling in de vesting

Vanaf 12.30 uur kun je je vader trakteren op een stadswandeling in de vesting. Een ervaren en enthousiaste gids staat voor dan klaar om de mooiste plekjes van Naarden Vesting te laten zien. Ook zal hij of zij tijdens de wandeling heel veel vertellen over de bouw en de geschiedenis van deze bijzondere vestingstad. De start is op het Ruysdaelplein bij de Utrechtse Poort om 12.30 uur. Het kost 3 Euro per persoon voor volwassenen en voor kinderen van 6 t/m 12 jaar 2 euro

Schutters

Vanaf 14.00 uur geven de in historische uniformen geklede kanonniers demonstraties van het laden en afvuren van de zogenaamde ’12-ponder’, een oud kanon.
Kom naar het Vestingmuseum in Naarden om erbij te zijn. Het is leuk voor jong en oud!

Kanonnen afvuren

Je ziet dan de schutters in hun historische uniform. Ze volgen nauwkeurig de procedure om het kanon af te vuren: Het geschut wordt eerst ge├»nspecteerd. Het kruit wordt ingebracht. Daarna wordt de lading aangezet en wordt de kogel in de loop gebracht. Het geschut wordt gericht en vervolgens voorzien van het zundgatkruit en lont voor de ontsteking. Dan volgt het commando ‘Vuur!

Vestingmuseum

De vestingstad Naarden is nu de parel van het Gooi, een oase van rust in de drukke Randstad, met prachtige huizen, stoere kazernes en begroeide wallen. Maar eens was Naarden een moderne militaire verdedigingspost om de toegang tot het rijke gewest Holland en de koopmansstad Amsterdam tegen een de vijand te verdedigen. Een vesting is een militair versterkte stad, die omringd wordt door grachten en wallen. Hierdoor was het moeilijk voor de aanvallers om de vesting in te nemen. De vesting Naarden heeft zelf als enige in Europa een dubbele gordel van wallen en grachten. De vesting heeft zes bastions. Een bastion is een deel van een vestingswal dat eruit springt. In het bastion Turfpoost is een museum ingericht.

Dat verleden is in Naarden en in het Vestingmuseum nog steeds te zien. Ontdek het verhaal in de ondergrondse kazematten (de onderaardse bomvrije kelders waar de soldaten verbleven), wandel tussen kogelvangers en groene wallen, drink koffie in een kanonremise, geniet van het uitzicht. Je vindt het Vestingmuseum aan de Westwalstraat 6 in Naarden.

Het museum is niet alleen voor volwassenen interessant, kinderen kunnen zich hier ook goed vermaken, vooral tijdens de garnizoensdagen.
 


Reacties

Reacties

Posted on by Max in Evenementen

Comments are closed.