Utrechtse Poort

Aan de oostzijde van de vesting Naarden staat de Utrechtse Poort. Vanaf de bouw in 1680 waren de Utrechtse Poort en de Amsterdamse poort (inmiddels verdwenen), de enige toegang tot de vesting Naarden. De oorspronkelijke poort is in 1877 vervangen door het huidige gebouw.
Het gebouw bevat verschillende lokalen die vooral dienden als militaire wachtruimte. In de rechtervleugel was ook het cachot ondergebracht, bestaande uit twee cellen voor eenzame opsluiting en een provoost.


Boven de doorgang is een nis met daarin een beeldje van een op zijn achterpoten staande leeuw. Het is de leeuw uit het staatswapen met in een poot een opgeheven zwaard en in de andere een bundel met zeven pijlen, het symbool van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de voorloper van het huidige Nederlandse koninkrijk. Op de torentjes bevinden zich plaquettes van koning Willem III en zijn echtgenote Sophia.

Tussen 1881 en 1939 reed de Gooische Tram door deze poort, (van Amsterdam naar Laren) De officiële naam was Gooische Stoom Tram Maatschappij, afgekort GTTM, wat vertaald werd tot Ga Snel TesTament Maken, dit door de grote hoeveelheid (dodelijke ongelukken die deze Tram veroorzaakte . De tram werd dan ook in de volksmond De Gooische Moordenaar genoemd. Als je onder de Utrechtse Poort staat dan kan je nog het zwarte roet aanslag, van de tram zien.

Voor bruidsparen is de Utrechtse Poort in Naarden een geliefde plaats om zich te laten fotograferen.


Reacties

Reacties

Posted on by Max in Bezichtigingen

Add a Comment

You must be logged in to post a comment.