Toren beklimmen

De toren beklimmen

naarden118 Bekijk zelf de ster van de Vesting liggend in het Gooise landschap, vanaf de toren in Naarden.

Een gids van de Vereniging Vestingstad Naarden neemt u mee voor deze prachtige ervaring!
Beklim de 235 treden van de 45 meter hoge toren en geniet van het uitzicht.

Individuele beklimmingen van de toren kunnen weer worden gedaan vanaf 1 mei a.s. op woensdag, zaterdag en zondag om 14.00 en 15.00 uur.

(Foto van tgooi.info)

Beklimming van de toren

toren beklimmenSamen met de gids van Vereniging Vestingstad Naarden beklimt u de ruim 200 treden van de toren om van een prachtig uitzicht over Naarden en het hele Gooi te genieten.

Tijdens de beklimming worden twee tussenstops gemaakt om te vertellen over de bouw en de geschiedenis van kerk en toren en om de klokkenkamer te bezoeken.

Geschiedenis van de toren

Rond 1380, de straten van de Vesting Naarden lagen er al, is met de bouw van de kerk begonnen. Als eerste werd vroeg in de 15de eeuw de robuuste toren (oppervlak 12 x 12 meter, met ca 2 m dikke muren) gebouwd als uitkijkpost ter verdediging van Naarden. Dat is nog te zien aan de kantelen op de oorspronkelijke hoogte van 45 meter. In de praktijk bleek de toren eeuwenlang ook een belangrijk baken voor scheepvaart op de Zuiderzee. In 1387 startte de bouw van de kerk die in 1440 werd voltooid. Vanwege dit historisch feit kennen de toren en de kerk, tot op de dag van vandaag, twee verschillende eigenaren (ook kadastraal): de toren behoort toe aan de gemeente Naarden en de Grote Kerk aan de Stichting Grote Kerk Naarden.

Na diverse branden werd de kerk telkens weer opgebouwd en daarbij vergroot. Zo ontstond de huidige kruisvorm. Tussen de kantelen werd in 1661 een torenspits met versierselen en klokken geplaatst, zodat de toren uiteindelijk een hoogte van 73 meter bereikte. Het zijn 235 treden tot aan de omloop, best een hele klim! Maar vanaf de omloop heeft u dan ook een prachtig uitzicht over de Vesting Naarden en zicht over het Gooi, het Gooimeer, Flevoland en Amsterdam.

toren uitzicht NaardenVanaf 1965 is de toren gerestaureerd. De ingang is opnieuw opgetrokken, de klokkenstoel is in oorspronkelijke staat hersteld. In plaats van 2 hangen er nu weer 5 klokken in de toren. In de torenhal is een glas-in-lood raam geplaatst afkomstig van het begin jaren ’90 gesloten Diakonessenziekenhuis in Naarden.

(Foto links en onder van tgooi.info)

Praktische info beklimming toren

toren uitzicht NaardenDe prijs is € 3 voor volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar, en € 2 voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Kinderen jonger dan 6 jaar gratis, maar zij mogen de toren alleen beklimmen onder begeleiding van een volwassene.

De start is bij de toren van de Grote Kerk, Kerkpad Naarden.

Let op: Tijdens uitvaarten of trouwerijen zijn er geen beklimmingen mogelijk. Check actuele informatie via het Informatiecentrum Naarden, in de Utrechtse Poort aan het Ruysdaelplein.

Ook voor scholen en groepen is het mogelijk de toren te beklimmen. Maak in dat geval een afspraak via Bezoekerscentrum Naarden 035-6942673 of contact@infonaarden.nl.
De prijs voor groepen schoolkinderen is € 60 per aanmelding. Per keer gaan er maximaal 25 personen tegelijk naar boven. Bij grotere groepen wordt er dus meerdere keren geklommen.

Inspiratie

Niet alleen heeft u vanaf boven een magnifiek uitzicht over Naarden, u kunt er meteen ook inspiratie opdoen voor wat u nog meer in Naarden wilt gaan bekijken of doen. Denk bijvoorbeeld aan de restaurants en café’s, de galeries, de winkels of wandel door de straten om de muurgedichten van dichtbij te bekijken.


Reacties

Reacties

Posted on by Max in Evenementen

Add a Comment

You must be logged in to post a comment.