Vestingvaart

vestingvaart-rondvaart

Vestingvaart Naarden

Vestingvaart Naarden is in 2005 ontstaan op initiatief van een groep enthousiastelingen die op vele manieren de historie en pracht van hun unieke vestingstad Naarden uitdragen. Vanaf het begin zijn veel vrijwilligers aan het werk geweest om de vaarten, de organisatie en het onderhoud mogelijk te maken.

Vestingvaart Naarden is geen groot commercieel bedrijf; de opbrengsten uit de vaarten worden hoofdzakelijk gebruikt om de kosten te dekken. Denk hierbij aan aanschaf en onderhoud van de schepen en faciliteiten maar natuurlijk ook brandstof, verzekeringen, drukwerk en kosten voor communicatie en publiciteit. Voor Vestingvaart telt bovenal het plezier van varen en het genieten van natuur en historie in ontspannen sfeer.

vestingvaart1

Schepen

Vestingvaart Naarden beschikt momenteel over twee historische schepen die geschikt gemaakt zijn voor nostalgische, maar veilige rondvaarten.
De Opwaarts is hoofdzakelijk in gebruik voor de reguliere rond- en themavaarten. Er is plaats voor 20 passagiers + schipper. De Opwaarts is niet overdekt en de zitplaatsen bestaan uit houten banken.
De Rondwaarts wordt vooral ingezet voor speciale arrangementen. Met zijn ruimere afmetingen en linnen overkapping is deze ideaal voor arrangementen en partijen. Ook bij minder mooi weer. Het schip is voorzien van comfortabele beklede banken met een nostalgische en bekende uitstraling en kleine tafels.

Aan boord zijn geen keuken- en sanitaire voorzieningen. De schepen en afvaartplaatsen zijn helaas ongeschikt voor rolstoelgebruikers.

De namen van beide schepen zijn afgeleid van de Voorwaarts, het laatste Naardense beurtvaartschip dat in de Nieuwe Haven lag voor het perceel van de Gebroeders Karssemeijer. Dat schip maakt momenteel deel uit van de collectie van het Havenmuseum te Rotterdam.


Schippers

Vestingvaart werkt met een enthousiast team van ongeveer 20 schippers die tevens uw gids zijn. Alle schippers doen dit op volledig vrijwillige basis en dus onbetaald. Enthousiasme en idealisme zijn hier de steekwoorden. Sommigen zijn inwoners van de Vesting, velen zijn ook actief in ander vrijwilligerswerk, zoals het verzorgen van stadswandelingen en kerktorenbeklimmingen of zetten zich in voor diverse belangen van Naarden.
Allemaal zijn het ervaren schippers – in bezit van een Vaarbewijs – en weten ze veel van de Vesting en de historie. Door hun enorme inzet brengen ze hun enthousiasme fantastisch over op de passagiers.

Algemene rondvaart

vestingvaart-opwaartsDe algemene rondvaart duurt ongeveer een uur en bestrijkt het noordelijk deel van de vestingwateren. De Opwaarts, de open boot, vertrekt in het seizoen elke middag op vaste tijden.
Vaar mee door de zeesluis en de Oude Haven, onder de Zeepoort door naar de zoute gracht. De poort biedt toegang tot een onbewoonde wereld buiten de wallen van de Vesting Naarden. Via een labyrint van water, langs groene verdedigingswallen, beren, beboste ravelijnen en bastions, voert de tocht langs bemoste muren door het boomgat, richting Fort Ronduit.
De strakke puntige wallen gaan nu over in een liefelijk landschap, watervogels wachten u Overzicht Naardenop in de rietkragen, runderen staan dromerig tot hun buik in het ondiepe water te herkauwen.
Maar schijn bedriegt! In vroeger tijden werd hier gevochten, gesneuveld en geplunderd. Eerst kwam de dreiging van de hertog van Gelre en de bisschop van Utrecht. Later belegerden de Spanjaarden en de Fransen de Vesting, die de toegang vormde tot het rijke gewest Holland en de stad Amsterdam.
De ervaren schipper is tevens uw gids en vertelt u alles over het roemruchte verleden van de mooiste en best bewaarde vestingstad van West-Europa.

Vaardagen en -tijden

Het voorseizoen is van begin tot eind april. Er zijn dan afvaarten dagelijks om 13.00 – 14.00 – 15.00 – 16.00 uur. Op 1e en 2e Paasdag en op Koningsdag ook om 17.00 uur.

Het hoogseizoen is van mei tot september. Dan zijn er afvaarten dagelijks om 13.00 – 14.00 – 15.00 – 16.00 uur. Op zaterdagen, zondagen, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, 1e en 2e Pinksterdag ook om 17.00 uur.

Het Naseizoen is de maand oktober; de afvaarten zijn dan dagelijks om 13.00 – 14.00 – 15.00 – 16.00 uur.

Kijk voor actuele prijzen van de afvaarten even op de website van Vestingvaart.

Locaties

mapvestingvaartDe Opwaarts, het schip voor de dagelijkse rondvaarten, ligt afgemeerd aan de stenen trap in de Nieuwe Haven tegenover huisnummer 27a, naast de Turfloods.

De opstapplaats voor vaarten van de Rondwaarts is bij de stenen trap voor het Arsenaal, Kooltjesbuurt 1 (= overzijde Nieuwe Haven).Reacties

Reacties

Comments are closed.