De Grote kerk

Dankzij ingrijpende restauraties valt de Grote Kerk van Naarden in volle pracht en glorie door bezoekers en kerkgangers te bewonderen. De Grote Kerk is gewijd aan de heilige Sint Vitus, en heet dan ook de Sint-Vituskerk. Aangezien er ook een RK Sint-Vituskerk in Naarden staat wordt er gesproken over De Grote Kerk.

Een scheiding van Toren en Kerk

Rond 1380, de straten van de Vesting Naarden lagen er al, is met de bouw van de kerk begonnen. Als eerste werd vroeg in de 14de eeuw de robuuste toren (oppervlak 12 x 12 m), gebouwd als uitkijkpost ter verdediging van Naarden. Dat is nog te zien aan de kantelen op de oorspronkelijke hoogte van 45 meter. In de praktijk bleek de toren eeuwenlang ook een belangrijk baken voor scheepvaart op de Zuiderzee. In 1387 startte de bouw van de kerk die in 1440 werd voltooid. Vanwege dit historisch feit kennen de toren en de kerk, tot op de dag van vandaag, twee verschillende eigenaren (ook kadastraal): de toren behoort toe aan de gemeente Naarden en de kerk aan de Stichting Grote Kerk Naarden.

De huidige kerk

Na diverse branden werd de kerk telkens weer opgebouwd en daarbij vergroot. Zo ontstond de huidige kruisvorm. Tussen de kantelen werd in 1661 een torenspits met versierselen en klokken geplaatst, zodat de toren uiteindelijk een hoogte van 73 meter bereikte. Bezoekers kunnen van mei tot September de toren beklimmen, het zijn 235 treden tot aan de omloop. Maar vanaf de omloop is er een prachtig uitzicht over de Vesting Naarden en zicht over het Gooi, Gooimeer, Flevoland en Amsterdam.


Cultuurmonument

De Grote Kerk van Naarden is een zeldzaam cultuurmonument door de beschilderingen op het plafond. Aan de noordzijde van het plafond, een eikenhouten tongewelf, zijn van 1510 tot 1518 door onbekende meesters Bijbelse scènes uit het Nieuwe Testament door middel van temperaverven aangebracht. Deze verhalen over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Daar tegenover liggend, aan de zuidzijde, zie je overeenkomstige oudtestamentische voorafbeeldingen. Deze combinaties van episoden zijn typerend. Typologieën uit de middeleeuwse Biblia Pauperdum stonden daarvoor model.

Het koorhek is een fraai voorbeeld van vroeg Renaissance en dateert uit 1531.

Matthäus Passion en andere evenementen

De Grote Kerk biedt vandaag de dag, naast de fameuze jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus Passion door de Nederlandse Bachvereniging voor Pasen, zondagse erediensten, uitvaarten en kerkelijke huwelijkssluitingen, ook onderdak aan evenementen als concerten, exposities en hoogstaande beurzen. Deze locatie met zijn bijzondere ambiance is, buiten openingstijden, eveneens te huur voor privé en zakelijke doeleinden als lunches, recepties, diners of congressen.

De toren van de kerk kan onder leiding van gidsen beklommen worden, doorgaans vanaf de maand mei. Het beklimmen van de 235 treden wordt beloond met een prachtig uitzicht over Naarden Vesting.

In de schaduw van de Kerk vind U ook het standbeeld van de Tsjechische geleerde Jan Amos Comenius.

De Grote Kerk vindt u aan de Marktstraat, centraal in de Vesting Naarden.

Meer informatie, ook over openingstijden en rondleidingen vindt u op: www.grotekerknaarden.nl

Grote Kerk Naarden (2)Toren spits Grote Kerk Naarden (3) Grote Kerk Naarden (4)

 
 
 
 
Reacties

Reacties

Comments are closed.