Comenius museum

Comenius Museum

Het Comenius Museum is gewijd aan het leven en werk van de beroemde Tsjechische geleerde Jan Amos Comenius (1592-1670), die de laatste veertien jaar van zijn leven in Nederland doorbracht. Het is gevestigd in een deel van de voormalige Weeshuiskazerne. Het museum biedt tevens toegang tot het Comenius mausoleum, in de voormalige Waalse kerk. Deze kerk was oorspronkelijk de kapel van het Maria Convent (klooster).

Jan_Amos_ComeniusDe vaste expositie ‘Vivat Comenius’ vertelt aan de hand van acht in een kring geplaatste panelen het verhaal van Comenius’ leven. In een video-presentatie wordt een beeld gegeven van de veelzijdige geleerde die Comenius was. Enkele themavitrines gaan in op Comenius als theoloog en filosoof, pedagoog en drukker-uitgever.Naast de vaste expositie organiseert het Comenius Museum tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen die iets vertellen over het leven, denken en doen van Comenius.

Het museum biedt tevens toegang tot zijn mausoleum, dat in de jaren 1934 – 1937 in opdracht van de Tsjechische regering is ingericht door befaamde Tsjechische kunstenaars van die tijd.

Het museum beschikt over een bescheiden bibliotheek met daarin een aantal originelen van Comenius’ boeken en werken over Comenius. De bibliotheek is op afspraak te raadplegen.

Het museum is klein maar  interessant en knus, vooral het personeel dat bestaat uit vrijwilligers kan erg behulpzaam zijn.

Voor meer informatie over het Comenius Museum zoals openingstijden en entreeprijzen is het aan te raden om de website van het museum te bezoeken.
 


Reacties

Reacties

Comments are closed.