Burgerweeshuis en Stadsarchief 5

Burgerweeshuis en Stads- en streekarchief

Het Stads- en streekarchief is ondergebracht in het voormalige Burgerweeshuis van Naarden aan de Cattenhagestraat nr. 8.  Dit monument werd van 1695-1828 bewoond door de familie Heshuysen, die er een postkoetsonderneming dreef , de “Hamburger Post”. Van 1828-1928 fungeerde het gebouw als Burgerweeshuis. Na sluiting van het Burgerweeshuis heeft het pand diverse bestemmingen gehad. Na de restauratie die afgerond werd in 1991 heeft het Stadsarchief zich hier gevestigd.

Het Stads- en streekarchief is werkzaam voor de gemeenten Naarden, Bussum, Muiden en Huizen met als taak:

– het beheer van de archieven van 20 jaar en ouder die naar de gemeentelijke archiefbewaarplaats in Naarden zijn overgebracht
– het toezicht op het beheer van de archieven die jonger zijn dan 20 jaar en nog op de gemeentekantoren berusten

Het Stadsarchief is openbaar, dat houdt in dat iedereen kosteloos archiefstukken, afbeeldingen, bibliotheekboeken, etc. kan raadplegen op de studiezaal, onder begeleiding van een studiezaalmedewerker.


Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.30 uur tot 16.30.

Dinsdagochtend na afspraak

E-mail: stadsarchief@naarden.nl

Aan de achterzijde (ingang Nieuwe Haven) bevindt zich een kruidentuin (Cruydthof).
In de tuin, op de muur van een bijgebouw, zijn een drietal panelen zichtbaar welke afkomstig zijn van het Gemeenlandshuis in Hilversum dat in 1968 is afgebroken om plaats te maken voor het Mediapark.
Ook de windvaan op het dak geplaatst op 19 december 1991, tijdens de opening van het Stadsarchief, is afkomstig van het voormalige Gemeenlandshuis.

De kruidentuin in Naarden Vesting is vrij te bezoeken tijdens kantooruren.

Burgerweeshuis en StadsarchiefBurgerweeshuis en StadsarchiefBurgerweeshuis en Stadsarchief 3Burgerweeshuis en Stadsarchief 5Reacties

Reacties

Comments are closed.