Muurgedichten

Gedichten op Naardense gevels

Op Goede Vrijdag 2013 werd er een gedicht aangebracht op een gevel in Naarden Vesting. Sindsdien zijn er nog 7 gedichten bijgekomen op diverse gebouwen. Het negende gedicht is zelfs al in de maak, en zal ook weer een gepleisterde muur sieren van een van de vele markante gebouwen die Naarden rijk is.


Het initiatief om gedichten op de muren te plaatsen kwam op gang door een opmerking van een inwoonster van Naarden in het boek De Vestinglezer, dat in 2007 door Hein Groen en Gijs Went bij boekhandel Comenius werd uitgegeven. Het zou geweldig zijn als er in de Vesting, net als in Leiden, hier en daar gedichten op de gevels zouden worden aangebracht. Mevrouw Hein Groen bracht het initiatief in bij de Gemeente. Er werd enthousiast op gereageerd, maar de benodigde financiën ontbraken. Een jaar later kwam burgemeester Sylvester erop terug. Ze vond het te mooi om te laten liggen. Het zou een belangrijke culturele toevoeging kunnen betekenen voor bezoekers van de Vesting.
Mevrouw Groen ging op zoek naar mensen die haar wilden helpen bij de verdere uitwerking en richtte samen met hen de ‘Werkgroep Gedichten op de Muur’ op, die onderdak vond bij de Vereniging Werkgroep Vestingstad.

Het eerste gedicht

gedichtHet eerste gedicht, getiteld ‘Na de Mattheuspassie’ werd op 29 maart 2013, op Goede Vrijdag, op de gevel van Bussummerstraat 2 door burgemeester Sylvester onthuld in de aanwezigheid van de dichter Willem Jan Otten en in het zicht van rijen wachtende bezoekers van de Matthäus Passion.

Het gedicht ziet eruit alsof het er altijd al heeft gestaan en men spreekt in de Vesting over Bussummerstraat 2 al over Het Mattheushuis. De tekst werd met de hand aangebracht door de fijnschilder Jeroen Paulussen.

Het tweede gedicht

Op zondag 22 september 2013 werd in het kader van het project Muurgedichten het tweede gedicht onthuld door Dhr Senf, een feestelijke gebeurtenis die gekoppeld was aan de viering van het 35-jarig jubileum van de Werkgroep Vestingstad.

Het gedicht ‘Iemand moet het doen’ van Anna Enquist heeft een plaats gekregen in de Duivensteeg aan de gevel van de fietsenstalling. Het komt mooi tot zijn recht op de witte muur loodrecht op de bakstenen gevel van het oude stadhuis.
Jeroen Paulussen heeft het opnieuw prachtig vorm gegeven. De kleur van de letters is aangepast aan de voegen van de stadhuisgevel. Het gedicht is – buiten de waarde die het heeft als kunstwerk – een hulde aan al diegenen die zich in de loop der tijden voor de Vesting hebben ingezet.

Het derde gedicht

Zaterdag 22 maart 2014 is het derde Gedicht op de Muur, aan het Kerkpad in de Vesting, onthuld door de Tsjechische Ambassadeur. Het draagt de naam ‘Zonder bagage’.
De tekst van de Nederlands-Tsjechische dichteres Jana Beranová is in de directe nabijheid van het Comeniusbeeld tweetalig aangebracht op naast elkaar gelegen gevels aan het Kerkpad. De onthulling vond in het kader van Comeniusdag plaats door de Tsjechische ambassadeur Zijne Excellentie dr. Jaroslav Horák.
Jana Beranová werd door de Tsjechische Regering onderscheiden met de zilveren Černínmedaille als ambassadeur van de Tsjechische literatuur. In 2008 ontving ze de Erasmusspeld voor haar inzet voor de letteren in Rotterdam. Van 2009 tot 2011 was zij stadsdichter van de havenstad. Ze is ook bekend vanwege de tekst die ze maakte voor Amnesty International.
Als jong meisje vluchtte Jana in 1948 met haar ouders uit Tsjechoslowakije. De tekst van het gedicht refereert impliciet aan Comenius die eveneens zijn vaderland moest ontvluchten. Het kind in het gedicht draagt tijdens de voettocht door de bergen een schooltas als vleugels op haar rug. Comenius als voorvechter van onderwijs geloofde onder meer dat kennis voor iedereen in de wereld de weg was naar vrede.

Het vierde gedicht

Het vierde muurgedicht is feestelijk ingewijd op de zonnige namiddag van 2 juni 2014 Het is aangebracht op de gevel van de voormalige stadsboerderij Regenboogstraat 9.
‘Kijk Kijk’ is een gedicht van Leo Vroman. Het is opnieuw uitgevoerd door Jeroen Paulussen.

Het vijfde gedicht

Zaterdag 6 september 2014 is het vijfde gedicht onthuld in de reeks Muurgedichten. Deze keer betrof het een tekst van Lucebert uit 1951. De onthulling was ingepast in het dagprogramma van Naarden Uit de Kunst dat in het teken stond van deze schilder/dichter. Jeroen Paulussen is er uitstekend in geslaagd het door Lucebert vervaardigde typoscript op de gevel over te brengen. De tekst komt op de brede gevel van de voormalige stalhouderij aan de Pastoorstraat 5 prachtig tot zijn recht.

Het zesde gedicht

Vrijdag 31 oktober 2014 vond de onthulling plaats van het 6e muurgedicht: ‘Hetzelfde anders’ van de dichter Bernlef. Het is aangebracht in de Jan Massenstraat op de zijgevel van de voormalige Weeshuiskazerne. De onthulling vond plaats ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de sponsor, de Lakeland Foundation. De heer Jack Patijn verrichtte als voorzitter van deze foundation de openingsceremonie. In zijn toespraak verwoordde hij op beeldende wijze de gedachte achter het project Muurgedichten:

“Aansprekende gedichten op onbeschreven gevels van gelouterd monumentaal erfgoed verhogen de opmerkzaamheid van de gehaaste voetganger. Het is aan de echte dichter om dat veelzeggend te doen: kort, beeldend en verrassend. Een dode gevel van een levend en gelouterd monument behoeft nu juist een update die een nieuwsgierig opgroeiende jonge generatie geboeid de pas doet inhouden”.

Het zevende gedicht

Zaterdag 13 december 2014 vond de feestelijke onthulling plaats van het zevende muurgedicht. Het kreeg een plaats op de zijgevel van St. Vitusstraat 18.
De tekst is van Rutger Kopland en draagt de toepasselijke titel ‘Dit zegt de muur’.

Het gedicht komt prachtig uit op de blinde witte muur en verandert de aangrenzende ruimte in een intiem pleintje. De ossenrode letters harmoniëren met de kleur van de bakstenen topgevel. De graficus Freek Udo adviseerde bij de keuze van het lettertype. De uitvoering van de tekst was in handen van Jeroen Paulussen.

Het achtste gedicht

Wie de schilderachtige hoek Raadhuisstraat / Jan Massenstraat passeert zal daar het achtste muurgedicht aantreffen. Het is aangebracht op de zijgevel van Raadhuisstraat 19. Het gedicht is van de hand van de dichter Tom van Deel. De titel ‘Glorie’ verschijnt als een soort watermerk achter de tekst.
Het gedicht zal in de loop van het jaar gevolgd worden door nog enkele muurgedichten, die samen met Glorie feestelijk worden ingewijd.

Het negende gedicht?

De ideeën voor het volgende gedicht zijn in een vergevorderd stadium.
Het aanbrengen van een gedicht en de betreffende auteursrechten zijn een kostbare aangelegenheid. Donaties zijn daarom zeer welkom bij de Vereniging Vestingstad Naarden.

De moeite waard

Al bij al een interessant doorlopend project wat de vesting steeds mooier maakt, en zeker de moeite waard is om naar te gaan kijken. Of om toch even speciaal op te letten, wanneer u op weg bent naar een van de andere bezienswaardigheden van de Vesting, of naar de winkels en restaurants.

 


Reacties

Reacties

Posted on by Max in Evenementen

Comments are closed.