Matthaus Passion 2015

De beroemde Matthaus Passion in Naarden

Georganiseerd door Nederlandse Bach Vereniging.

Matthhäus Passion 2015 NaardenDe uitvoering van de Passion op Palmzondag 29 maart is al uitverkocht, maar er zijn nog kaarten te koop voor maandag 30 maart, dinsdag 31 maart, donderdag 2 april (Witte Donderdag), vrijdag 3 april (Goede Vrijdag), zaterdag 4 april. Voor deze laatste drie dagen gaan de kaarten ook hard, dus haast u met kaarten bestellen als u er graag bij wilt zijn.

Zoals gewoonlijk belooft het weer een indrukwekkende ervaring te worden. Stephan MacLeod zal de uitvoeringen van de Matthäus Passion 2015 leiden. We kennen hem al als bassolist, nu zal hij zowel dirigeren als zingen:

“Er staat geen dirigent in het midden, dus we moeten zorgen dat we elkaar kunnen zien. Zowel orkest als zangers zullen staan, dat vergroot het contact. Alle zangers staan vooraan, voor het orkest. De tekst, waar het om draait, komt dan het eerst en dan beleef je de muziek veel intenser.”

Programmaboekje

Ook dit jaar is in het programmaboekje (los verkrijgbaar in de kerk voor € 3,-) de gehele Nederlandse vertaling van de zangtekst opgenomen. Verder vindt u in dit boekje een interview met Stephan MacLeod, waarin hij onder meer vertelt over zijn liefde voor de Matthäus Passion

“Al die concerten, al die keren Matthäus Passion, hebben mijn liefde voor dit werk voor altijd in het diepst van mijn wezen verankerd. Ik weet dat ik mijn leven lang met deze partituur bezig kan zijn, als zanger of als dirigent, en dat ik er nooit genoeg van zal krijgen.”

Aanvangstijden en pauzes Matthäus Passion

De deuren van de Grote Kerk zullen een uur voor aanvang open gaan. In de pauze worden geen consumpties verkocht. U kunt zelf iets meebrengen, maar wilt u dit bescheiden houden, zodat de musici en uw medeconcertgangers hier geen last van ondervinden?

Mocht u op Goede Vrijdag of Stille Zaterdag in Naarden willen lunchen, reserveert u dan tijdig een restaurant in verband met te verwachten drukte.

De gehele uitvoering duurt ongeveer drie uur en dertig minuten. Zowel in de kerk als buiten bij de westelijke kerkmuur vindt u de (mobiele) wc’s.

Palmzondag 29 maart – Matthäus Passion
Aanvang 14.30 uur, pauze omstreeks 15.45 uur (20 minuten), einde 17.45 uur.

Maandag 30 maart – Matthäus Passion
Aanvang 19.00 uur, pauze omstreeks 20.15 uur (20 minuten), einde 22.15 uur.

Dinsdag 31 maart – Matthäus Passion
Aanvang 19.00 uur, pauze omstreeks 20.15 uur (20 minuten), einde 22.15 uur.

Witte Donderdag 2 april – Matthäus Passion
Aanvang 19.00 uur, pauze omstreeks 20.15 uur (20 minuten), einde 22.15 uur.

Goede Vrijdag 3 april – Matthäus Passion
Aanvang 11.30 uur, pauze omstreeks 13.00 uur, aanvang tweede deel omstreeks 14.30 uur (deuren open vanaf 13.45 uur). Voor aanvang van het tweede deel is er nogmaals toegangscontrole. Einde 16.15 uur.

Stille Zaterdag 4 april – Matthäus Passion
Aanvang 11.30 uur, pauze omstreeks 13.00 uur, aanvang tweede deel omstreeks 14.30 uur (deuren open vanaf 14.00 uur), einde 16.15 uur.

Kaarten voor de Matthäus Passion bestellen

Entreekaarten voor de Passion in Naarden kunt u bestellen op de website van de Bach Vereniging.

Extra Matthäus Passion voor Vrienden van de Nederlandse Bach Vereniging
Vanaf 2015 speelt men een extra uitvoering van de Matthäus Passion in Naarden speciaal voor de vrienden van de vereniging. Dit seizoen is die op maandag 30 maart. Vrienden krijgen bij dit concert voorrang boven sponsors en andere genodigden.

Tv-schermen

Bij de uitvoeringen in de Grote Kerk in Naarden kunt u op plaatsen met slecht zicht de podiumactiviteiten volgen via beeldschermen. De cameraregistratie wordt verzorgd door Engage! TV.

Route en parkeren

Onze ervaring is dat de reistijd door drukte in en om de vesting lang kan zijn. Op voorschrift van de politie en de gemeente Naarden is het alleen mogelijk om buiten de vesting te parkeren. Hierop wordt toezicht gehouden door de parkeerwachters. Bekijk hier de parkeermogelijkheden in Naarden.

Vanaf de parkeerplaatsen is het nog zo’n vijftien minuten lopen naar de Grote Kerk. Indien gewenst kunt u voordat u parkeert minder valide bezoekers bij de Grote Kerk afzetten. Na aanvang wordt er geen toegang meer verleend. U kunt de uitvoering dan volgen op een tv-scherm in de toren van de kerk. Na de pauze kunt u uw plaats in de kerk innemen.

Matthäus Passion 2014 online

Op Goede Vrijdag 3 april komt de Matthäus Passion van 2014 online op allofbach.com. Deze uitvoering, onder leiding van Jos van Veldhoven, werd vorig jaar op 16 april opgenomen in de Grote Kerk in Naarden.

Klaagliederen voorafgaand aan de Passion

passionOp Goede Vrijdag 3 april en Stille Zaterdag 4 april worden voorafgaand aan de Matthäus Passion jaarlijks de Lamentaties van Jeremia uitgevoerd. Dit jaar is er gekozen voor de versie van de Engelse Renaissancecomponist Thomas Tallis. In de hartverscheurende teksten rouwt de profeet Jeremia om de verwoesting van de stad Jeruzalem. Al eeuwenlang worden deze teksten in kerken en kloosters gelezen en gezongen in de dagen voor Pasen. Met de lamentaties van de vroege ochtend in het achterhoofd krijgt de passie later op de dag een geheel andere lading.

Kaarten voor de Klaagliederen van componist Tallis kunt u bestellen op de website van de Bach Vereniging.

Gratis koffie met iets lekkers

Na afloop van de Lamentaties kunt u (op vertoon van uw toegangskaart voor de Klaagliederen) genieten van een gratis kopje koffie met iets lekkers bij CuliCafé TOV achter de kerk, Kerkpad 1 in Naarden.

Eten en Drinken

Uiteraard is het op elke uitvoeringsdag van de Matthäus Passion een goed idee om vooraf heerlijk te gaan eten of achteraf gezellig iets te gaan drinken in een van de horecagelegenheden van Naarden. Maak er een complete belevenis van, geniet in Naarden Vesting!

 


Reacties

Reacties

Posted on by Max in Evenementen

Comments are closed.