Mad Science

Mad Science – EUREKA! vakantiedagen

Vier dagen ontdekken, experimenteren en plezier hebben, met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes, bij het Vestingmuseum in Naarden

“Onderwijs, heb plezier en maak verschil!”

mad scienceDe ‘EUREKA!’ vakantiedagen staan in het teken van uitvindingen en wat je nodig hebt om uitvinder te worden. Leer over de observaties van Leonardo da Vinci, en probeer het zelf uit. Spoel aan op een onbewoond eiland en ontdek hoe je kunt overleven, door samen voedsel en water te zoeken, schuilplaatsen te bouwen en bruggen aan te leggen. Kom meer te weten over de technische vernieuwingen van de gebroeders Wright, die de eerste gemotoriseerde vliegmachine bouwden. En maak kennis met de uitvinders Bell, Edison en Tesla, die elkaar regelmatig in de haren vlogen over de elektrische uitvindingen van hun tijd.

Uitvindingen Da Vinci

Om iets uit te vinden, moet je nieuwsgierig zijn. Leonardo da Vinci werkte eerst als kunstenaar, maar deed ook meerdere wetenschappelijke ontdekkingen, die hij vervolgens vastlegde in zijn notitieboekje. Kinderen leren in de loop van de dag over Da Vinci’s vele observaties en krijgen zelfs de kans om zelf van alles uit te proberen: achterstevoren schrijven, lichaamsverhoudingen meten, een boogbrug bouwen en zelfs een katapult in elkaar zetten! De jonge uitvinders mogen hun Da Vinci- tekeningen en -bouwsels aan het einde van de dag meenemen.

Uitvinders gezocht

madscience1Om iets uit te vinden, moet je praktisch zijn. Uitvindingen en patenten om uitvindingen te beschermen waren aan het einde van de 19e eeuw erg populair. De uitvinders Alexander Graham Bell, Thomas Edison en Nikola Tesla vlogen elkaar regelmatig in de haren over de elektrische uitvindingen van hun tijd. Kinderen werken samen om stroomkringen te maken en Tesla’s kleurrijke verlichting tijdens de wereldtentoonstelling van 1893 na te bootsen. Ook wordt er gepraat over geluid en ze leren dat iedereen, kind of volwassenen, jongen of meisje, een uitvinder kan worden. De groep begint met eenvoudige machines en eindigt met een Rube Goldbergmachine. Ook werken de kinderen samen als onderdelen van een complexe menselijke machine. De kinderen dienen ook een voorstel voor een patent in en krijgen aan het einde van de dag een patentcertificaat mee naar huis.

Schipbreukeling

flessenpostOm iets uit te vinden, moet je een goede reden hebben. Archimedes en Benjamin Franklin hebben allebei apparaten uitgevonden die de maatschappij soepeler lieten functioneren. Vandaag spoelen de kinderen aan op een onbewoond eiland. Om te overleven, zullen ze samen voedsel en water moeten zoeken, schuilplaatsen en bruggen moeten bouwen en uiteindelijk een eigen boot moeten ontwerpen om het eiland te kunnen verlaten. Verder leren ze over de dichtheid van materialen, versturen ze flessenpost en maken ze een vulkaanuitbarsting mee!

Denk Snel

wrightbrothersOm iets uit te vinden, moet je kunnen samenwerken. Orville en Wilbur Wright werkten samen om de eerste gemotoriseerde vliegmachine te bouwen die door een mens werd bestuurd. De twee broers slaagden er ook in om de pedalen van fietsen te verbeteren en om snellere sleeën te bouwen. Kinderen leren in de loop van de dag over de technische vernieuwingen in de luchtvaart en werken samen om het ontwerp van meerdere verschillende papieren vliegtuigjes te verbeteren. Ze werken ook samen om historische gebeurtenissen in de luchtvaart in chronologische volgorde te zetten. De jonge vliegfanaten gaan aan het einde van de dag naar huis met kleine verzameling papieren vliegtuigjes om het luchtruim verder te verkennen.
 


 

Praktische info

 • Schrijf je in voor één, twee, drie of vier dagen in week 28 (6 t/m 9 juli) of week 29 (13 t/m 16 juli).
 • Lokatie is op het Vestingmuseum in kazemat “Boven IJ”.
 • Het duurt van 9:00 – 15:30 uur.
 • Het gaat door bij minimaal vijftien inschrijvingen.
 • Kosten: 47,50 euro voor 1 dag of 175 euro voor vier dagen.
 • De planning van de thema’s per dag is flexibel, inschrijven voor een specifieke themadag is niet mogelijk.
 •  

  De Mad Science Vakantiedagen, een goed idee!

   

  Meer leuks in Naarden

  Wist je dat het Vestingmuseum ook een erg leuke plek is om je verjaardagsfeest te vieren, of om Fortengolf te gaan spelen?

   
   
   
   
   
   
   


  Reacties

  Reacties

  Posted on by Max in Evenementen

Add a Comment

You must be logged in to post a comment.