Luchtfoto’s van de Stelling van Amsterdam, te zien in Naarden

stelling

Rondom Amsterdam ligt een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizen: De Stelling van Amsterdam

De Stelling is een bijzonder historisch monument van Nederlands militaire geschiedenis en staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed als onderdeel van Nederlands cultureel Erfgoed.

Lange tijd is De Stelling van Amsterdam een goed bewaard en bewaakt geheim geweest, een laatste toevluchtsoord in barre tijden

De Stelling werd grotendeels aangelegd tussen 1874 en 1914 en is een 135 kilometerlange verdedigingslinie bedoeld om Amsterdam te beschermen en verdedigen. De Stelling is een staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft van onderwaterzettingen en een ingenieus logistiek systeem. Tijdens de twee Wereldoorlogen werd de Stelling wel in staat van verdediging gebracht, maar er hoefde nooit daadwerkelijk gevochten te worden. Veel van de forten en batterijen hebben nu een andere bestemming gekregen en liggen nu groen en vredig in het landschap.

Luchtfoto’s van de Stelling

De Stelling-specialisten René Ros en Otto Bodemeijer hebben tussen 2012 en 2014 de Stelling vanuit de lucht verkend. Ze hebben daarbij een serie luchtfoto’s gemaakt van alle 46 forten van de Stelling, van het pantserfort bij de sluizen van het Noordzeekanaal bovenlangs Amsterdam naar de Beemster, van het Vuurtoreneiland en Pampus langs Naarden naar Weesp en Uithoorn om dan over de Haarlemmermeer weer te eindigen bij de forten van Spaarndam en Velsen.

In het Nederlands Vestingmuseum in Naarden zijn de luchtfoto’s van de Stelling van Amsterdam nu te zien

Enkele exemplaren zijn groot ‘opgeblazen’ te zien, en de andere worden getoond middels projectie in de expositieruimte. De expositie heet “Het Geheim van Amsterdam” en is de moeite waard om te gaan bekijken.

Een mooie kans om de Stelling van Amsterdam eens op een andere manier te zien, in haar geheel, vanuit de lucht! Een echte aanrader voor wie houdt van geschiedenis, historische gebouwen en cultureel erfgoed.
Ook wanneer je enkele van de forten van de Stelling wel eens bezocht hebt, is het erg leuk om deze nu eens vanuit vogelperspectief te kunnen bekijken.

Waar en wanneer

De expositie “Het Geheim van Amsterdam” loopt van 8 maart tot 26 april 2015 in het Nederlands Vestingmuseum, en is te bezoeken van dinsdag t/m vrijdag tussen 10.30 en 17.00 uur, en op zaterdag en zondag tussen 12.00 en 17.00 uur.

 


Reacties

Reacties

Posted on by Max in Evenementen

Comments are closed.