Lezing “De Ontdekking van de Aarde”

“De Ontdekking van de Aarde”

Peter Westbroek, de auteur van het boeiende boek “De Ontdekking van de Aarde” komt donderdag 19 maart naar Naarden voor een lezing in de Grote Kerk.

Een must voor iedereen die nadenkt over zijn of haar bestaan, de wereld en dat wat er is tussen hemel en aarde, en bereid is zijn of haar houvast los te laten en zich open te stellen voor nieuwe inzichten.

Peter Westbroek

Peter Westbroek, auteur van “De Ontwikkeling van de Aarde”

Peter Westbroek (1937) is emeritus hoogleraar geologie. Hij behoort tot een slinkende generatie van wetenschappers die actief heeft deelgenomen aan de totstandkoming van de nieuwe aardwetenschap, de Earth System Science.
Westbroek is rustend lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, werd als eerste Nederlander na Erasmus benoemd tot hoogleraar aan het Collège de France in Parijs, is lid van de Leidse Geologische Vereniging en ontving als eerste de Vladimir Vernadsky-medaille van de European Geophysical Society. Ook was hij spreker op Tedx The Hague. Tevens is hij auteur van het populairwetenschappelijke werk “Life as a Geological Force. Dynamics of the Earth” uit 1991 (in het Nederlands verschenen als Dynamiek van de Aarde in 1992).

De aarde

Westbroek meent dat de mensheid nu is betrokken bij de voornaamste ontwikkeling van de afgelopen 46 miljoen jaar, namelijk de bewustwording van onze planeet aarde en van ‘planetaire zelfkennis’.
De aanleiding de foto ‘Earthrise’ uit 1968, die door de bemanning van de Apollo 8 naar de aarde werd gestuurd, en die de opkomst van de aarde vanaf de maan liet zien. Volgens Westbroek markeer dit het begin van planetaire zelfkennis. Na Copernicus – de aarde is niet het centrum van het heelal’ wederom een kantelpunt in ons wereldbeeld. Sindsdien groeit het inzicht dat de aarde evolueert en de populatie mensen zó snel toeneemt dat het een plaag lijkt te zijn die de aardse rijkdommen plundert. Klimaatverandering en milieurampen versterken dat gevoel.
Om bij dit alles de angst voor de ondergang te vermijden en het overzicht niet kwijt te raken, is een juiste oriëntatie nodig. Sociologen wijzen op het belang van ‘distantie’: het innemen van een wetenschappelijke en afstandelijke positie van waaruit die ontwikkelingen gevolgd kunnen worden.
Deels gebeurt dat door jonge wetenschappers, die de aarde als één geheel bestuderen als een nieuw vakgebied: ‘Earth Science System’. Earth Science Systems in combinatie met ‘civilisatie’ opent de weg naar een nieuwe levensoriëntatie en een radicaal ander wereldbeeld dan waaraan wij gewend zijn. We hadden het geocentrische wereldbeeld al met moeite verlaten en omhelzen nu het huidige heliocentrische wereldbeeld.

Het boek “De Ontdekking van de Aarde”

aardeOp de website van de uitgever van het boek, Uitgeverij Balans, staat de volgende introductie:

Met kerstmis 1968 vertoonde de aarde zich in een nieuwe gedaante. Voor het eerst aanschouwden we onze planeet vanuit de verre ruimte, met op de voorgrond de maan. Voor miljoenen mensen was het een beeld van een aangrijpende schoonheid. Het was alsof ze ontwaakten uit een diepe winterslaap.
Een nieuw elan bloeide op: als we dit kunnen, gaat geen zee ons te hoog. Nu, bijna een halve eeuw later, lijkt dat vrolijke optimisme verdampt en rest ons de angst om klimaat, grondstoffen, globalisering en overbevolking. Toch is dat glorieuze gevoel over de aarde niet gedoofd. Het is springlevend. Achter de schermen is een nieuwe wetenschap opgebloeid, die almaar dieper doordringt in het verhaal van onze wonderplaneet, en ons toont wie wij zijn. Wat hier ontstaat, is een heel nieuw wereldbeeld – een waardige opvolger van het heliocentrisme van Copernicus, Galilei, Keppler en Newton. Die bloeitijd van de wetenschap leidde destijds tot de Verlichting. Nu ontwaren we de contouren van een tweede Verlichting, die dit keer niet beperkt blijft tot de bescheiden elite, maar de hele mensheid een nieuwe oriëntatie zal geven.

De mening van een lezer

In een review zegt iemand:

Dit boek sluit prachtig aan bij de ervaring dat we als mensen eigenlijk allemaal astronauten zijn van ‘spaceship Earth’. De kwetsbaarheid van het systeem aarde en de blik van buiten en tegelijkertijd van binnenuit en onze afhankelijkheid als mensheid van dit levende systeem. Het is een heel persoonlijk boek, wetenschappelijk verantwoord en met heel veel humor en met ruimte voor andere meningen of toekomstige ontwikkelingen. Een must voor iedereen die nadenkt over zijn/haar bestaan, de wereld en dat wat er is tussen hemel en aarde en bereid is zijn/haar houvast los te laten en zich open te stellen voor nieuwe inzichten.

Visionair

De term ‘visionair’ lijkt op zijn plaats. Gaan we naar een nieuwe Verlichting toe? Beginnen de contouren van een nieuw wereldbeeld zich af te tekenen?
Hoe wordt de mensheid wakker geschud voor deze gedachte en voorbereid op de overgangsperiode die niet gemakkelijk zal zijn? Hoe worden we ons bewust van die planetaire zelfkennis? Hoe kunnen we ons planeetvriendelijk gedragen?
Westbroek hoopt dat we ooit in staat zijn om ons aan te passen, om in een soort symbiose met de aarde te gaan leven.
In “De Ontdekking van de Aarde” legt hij aan de hand van de Gaia-hypothese uit dat de aarde een en al symbiose is, een oord dat uit samenwerking tussen alle soorten organismen bestaat. Als de planetaire zelfkennis bij ons doordringt, dan kan het een uitweg uit de uitzichtloosheid bieden.

Lezing

Tijdens de lezing zal Prof. Westbroek onder andere vertellen over het ontstaan van de aarde, en over de toekomst van onze planeet.
Kortom, het belooft een uiterst boeiende lezing te worden over de aarde en haar toekomst.

Datum: donderdag 19 maart 2015
Plaats: Grote Kerk Naarden
Tijdstip: 19.30 uur kerk open, 20.00 uur aanvang
Entree: Vrienden van de Grote Kerk hebben gratis toegang. Introducés en anderen zijn van harte welkom en betalen €10.00 per persoon. Word u tijdens deze avond Vriend(in) van de Grote Kerk, dan is de toegang ook gratis.
Informatie: www.grotekerknaarden.nl


Reacties

Reacties

Posted on by Max in Evenementen

Comments are closed.