Het beste fotoboek

De winnaar van de Foto Kees Scherer Prijs 2015

is bekend gemaakt op 14 mei tijdens het FotoFestival Naarden 2015.
Me WeDe Foto Kees Scherer Prijs is uitgereikt aan de Nederlandse fotograaf cq. permanent in Nederland gevestigde fotograaf van het beste Nederlandse fotoboek, dat verschenen is in 2013-2014.
Tot winnaar is uitgeroepen Koos Breukel met zijn boek ME WE.

In totaal hebben er 158 fotoboeken meegedongen naar de prijs, een absoluut record. De jurering vond plaats op vrijdag 20 februari 2015, en er waren drie fotoboeken genomineerd:

Koos Breukel : ME WE (winnaar)

boek-mewe“Me…We!” is de volledige tekst van het legendarische gedicht dat bokser Muhammad Ali in 1975 improviseerde voor een zaal Harvard studenten. Koos Breukel, een van de bekendste portretfotografen van Nederland, koos het als de titel voor zijn magnum opus tot nu toe: een boek en tentoonstelling die dertig jaar fotoportretten samenbrengen, waarvan veel nooit eerder te zien is geweest. Met Me We vertelt hij aan de hand van ruim tweehonderd fotoportretten een universeel en tegelijkertijd zeer persoonlijk levensverhaal.
Van geboorte en vreugde tot ziekte en dood: Breukel geeft alle aspecten van het leven een gelijkwaardige plaats in dit project dat opgevat kan worden als
een alternatief, universeel familiealbum. Me We is Breukels ode aan het leven.

Eddy van Wessel : The Edge of Civilization

boek-edgeThe Edge of Civilization is een fotoboek met verhalen over 20 jaar fotograferen in conflictgebieden. Het is een boek over mensen, over geweld en uitzichtloosheid maar ook over hoop, overlevingskracht en kameraadschap. Wat dit boek interessant maakt is de aanvulling op het soms schokkende beeldrelaas, namelijk het verhaal van de fotograaf zelf.
Over de risico’s, die steeds groter worden, de angsten, maar ook de de onvoorwaardelijke kameraadschap die kan ontstaan met rebellen, over het onbegrensde vertrouwen in helpers en zogeheten ‘fixers’ en de voor- en nadelen van ‘embedded’ meegaan met troepen of op je eigen houtje je weg zoeken.
Door “layar” techniek heeft het boek ook een digitale laag, die te activeren is middels een App.

Wijnanda Deroo : Rijksmuseum

boek-rijksmuseumWijnanda Deroo volgde tussen 2004 en 2013 de verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam. Bij de heropening in 2013 verscheen het door Irma Boom ontworpen fotoboek Rijksmuseum met sfeervolle foto’s van een leeg gebouw zonder mensen. Bij het fotograferen van het nieuwe museum in wording ging het Wijnanda niet om de werkzaamheden zelf, maar om de metamorfose van de lege ruimtes. Het boek is geen documentaire van de verbouwing, maar een verzameling prachtige foto’s.

Over Kees Scherer en de prijs

Fotojournalist Kees Scherer (1920-1993) was in 1955 een van de initiatiefnemers van World Press Photo. Nog tijdens zijn leven werd de Stichting FotoArchief Kees Scherer in het leven geroepen om Scherers werk te beheren en te exploiteren. Zijn omvangrijke foto-archief is in 2002 overgedragen aan het Maria Austria Instituut. De stichting kon haar activiteiten financieren uit de middelen die Scherer had nagelaten. Er werden tentoonstellingen georganiseerd en boeken uitgegeven, en in 1993 kwam er een tweejaarlijkse prijs voor het beste fotoboek. Inmiddels zijn de middelen niet meer toereikend om nog langer als stichting door te gaan. Daarom is de prijs dit jaar voor de 12e maar tevens laatste keer uitgereikt.

Expositie Fotoboeken

In het kader van het FotoFestival Naarden is in Naarden Vesting een expositie ingericht van de fotoboeken die hebben meegedongen naar de Foto Kees Scherer Prijs.






Reacties

Reacties

Posted on by Max in Evenementen

Add a Comment

You must be logged in to post a comment.