Garnizoensdag

Garnizoensdagen

garnizoensdag_naardenElke derde zondag van de maand van mei tot september worden in Naarden de Garnizoensdagen gehouden. De vesting wordt dan omgetoverd in een 17de eeuwse garnizoensstad. De in historische uniformen geklede kanonniers geven demonstraties van het laden en afvuren van de zogenaamde ’12-ponder’, een oud kanon. En als je geluk hebt mag je ze helpen.

De eerstvolgende keer is op zondag 17 mei, van 14.00 tot 16.00 uur. Kom naar het Vestingmuseum in Naarden om erbij te zijn.

garnizoensdag-kanondemo1Je ziet dan de schutters in hun historische uniform. Er zijn er 5 nodig, en ieder heeft een functie en bijbehorend gereedschap: 1) de Lader – 2) de Patrooninsteker – 3) de Aansteker – 4) de Patrooninbrenger – 5) de Richter.
 

Ze volgen nauwkeurig de procedure om het kanon af te vuren: Het geschut (waaronder de loop) wordt eerst gevisiteerd (geïnspecteerd). Het zundgat (ontsteking bovenin het kanon) en de loop worden nagekeken of ze schoon zijn. Men brengt de aanzetstok tot achter in de loop en duwt de prikker door het zundgat totdat men de aanzetstok voelt. Het kruit wordt ingebracht, de richter dekt met zijn duim het zundgat af voor de veiligheid om te voorkomen dat kruit wordt gemorst. Daarna wordt de lading aangezet en garnizoensdag-kanondemo2wordt een projectiel in de loop gebracht (dit kan variëren van een prop papier tot een loden of ijzeren kogel).
Het geschut wordt gericht en vervolgens voorzien van het zundgatkruit en lont voor de ontsteking. Dan volgt het commando ‘Vuur!‘. Het geschut wordt ontstoken met een lontstok. Na het afvuren wordt de loop nat uitgesponsd met een wisser om kruitslijm en nog smeulende resten te verwijderen. Eventuele vonken van het schot worden hiermee gedoofd.

Vestingmuseum

De vestingstad Naarden is de parel van het Gooi, een oase van rust in de drukke Randstad, met prachtige huizen, stoere kazernes en begroeide wallen. Maar eens was Naarden een moderne militaire verdedigingspost om de toegang tot het rijke gewest Holland en de koopmansstad Amsterdam tegen een de vijand te verdedigen. Een vesting is een militair versterkte stad, die omringd wordt door grachten en wallen. Hierdoor was het moeilijk voor de aanvallers om de vesting in te nemen. De vesting Naarden heeft zelf als enige in Europa een dubbele gordel van wallen en grachten. De vesting heeft zes bastions. Een bastion is een deel van een vestingswal dat eruit springt. In het bastion Turfpoost is een museum ingericht.

Dat verleden is in Naarden en in het Vestingmuseum nog steeds te zien. Ontdek het verhaal in de ondergrondse kazematten (de onderaardse bomvrije kelders waar de soldaten verbleven), wandel tussen kogelvangers en groene wallen, drink koffie in een kanonremise, geniet van het uitzicht. Je vindt het Vestingmuseum aan de Westwalstraat 6 in Naarden.

Het museum is niet alleen voor volwassenen interessant, kinderen kunnen zich hier ook goed vermaken, vooral tijdens de garnizoensdagen.
 


Reacties

Reacties

Posted on by Max in Evenementen

Add a Comment

You must be logged in to post a comment.