Fototentoonstelling Godsdiensten van de Wereld

Godsdiensten van de wereld: fototentoonstelling in het Comenius Museum in Naarden

foto

Foto door Pavel Popelka

Zoals religie de mensheid door de eeuwen heen verdeelt, zo verbindt ze ook. Al vergeten we dat wel eens in tijden dat conflicten tussen aanhangers van verschillende gezindten onoplosbaar lijken.
De tentoonstelling ‘Godsdiensten van de wereld’ met foto’s van Pavel Popelka in het Comenius Museum in Naarden benadrukt, al dan niet bedoeld, de overeenkomsten tussen de uiteenlopende geloven.

Pavel Popelka van het Comenius Museum in Uherský Brod

Pavel Popelka, directeur van het Comenius Museum in Uherský Brod, is een buitengewoon getalenteerd fotograaf. Pavel Popelka is als etnoloog geïnteresseerd in de wijze waarop mensen hun leven vorm geven door allerlei gewoonten en gebruiken. Als geen ander weet hij het ongrijpbare in gedetailleerde opnames vast te leggen.
De Tsjechische stad is een zusterstad van Naarden vanwege Jan Amos Comenius, de pedagoog die afkomstig is uit Nivnice in de omgeving van Uherský Brod. Al eerder waren van Popelka (natuur)foto’s te zien in het Naardense museum.

Popelka’s foto’s van godsdiensten

Als er iets ongrijpbaar is, dan is het wel de godsdienst die het zichtbare met het onzichtbare verbindt. Popelka reisde naar verschillende landen om mensen in relatie tot hun godsdienst op foto’s vast te leggen. Zo zijn we via de foto’s getuige van bijna intieme momenten in gebedsgebouwen maar ook van uitbundige en kleurrijke vieringen in de open lucht.
Pavel Popelka legde op de Balkan en in Griekenland rooms-katholieke, orthodoxe en Grieks-katholieke gebedshuizen en rituelen op foto’s vast. Zij vormen een kleurrijk contrast met zijn verstilde opnamen van de orthodoxe kerk in Ethiopië. Van een ander soort schoonheid zijn de beelden van het hindoeïsme in Nepal en Thailand. De expositie toont ook beelden uit landen als Moldavië, Griekenland, Macedonië, Servië, Bulgarije, Sri Lanka, Bosnië en Montenegro. Foto’s van belijdende mensen, van hun riten en devotie. Maar Popelka maakte ook foto’s van muurschilderingen en iconen, en van de kerk als toeristische trekpleister.

Hoe verschillend de mensen, hun gewoonten en gebruiken zijn, zij zijn ‘allen burgers van één wereld’ (Comenius)

Comenius (1592-1670) was zich in zijn tijd bewust van het bestaan van verschillende godsdiensten. Hij leefde in een periode waarin opvattingen over godsdienst de wereld verdeelden. Het grote conflict tussen protestanten en katholieken bepaalde voor een groot deel de levensloop van de pedagoog. Maar, net als de gelovigen op de foto’s van Popelka, zocht ook de Tsjechische denker troost bij religie.

In de heftige stormen van het aardse leven toont religie niet alleen de veilige haven, maar dient die ook als loods om daar te komen.

Wanneer en waar zijn Pavelko’s foto’s te zien

De tentoonstelling met foto’s van Popelka is te zien van 6 maart tot en met 3 mei 2015 in het
Comenius Museum
Kloosterstraat 33
1411 RS Naarden

De Entree bedraagt € 5. MJK gratis.

 


Reacties

Reacties

Posted on by Max in Evenementen

Comments are closed.