Educatieprogramma Foto Festival

Tijdens het Foto Festival Naarden is er een speciaal Educatieprogramma voor scholen, afgestemd op het basis-en voorgezet onderwijs, met een bezoek aan de exposities van 3 bijzondere fotografen.

Jimmy-Nelson-Vanuatu_Landscape_6-FFN2015

Jimmy Nelson -Vanuatu Landscape – FFN2015

Jimmy Nelson

Before they pass away – Deze expositie gaat over verre en vergeten stammen die veelal leven in gebieden waar weinig water is.
Tussen 2010 en 2013 reisde Jimmy Nelson de wereld rond om een ​​aantal van de meest fantastische nog bestaande inheemse culturen op de planeet te documenteren. Tijdens zijn vele reizen besefte hij dat zijn camera het perfecte middel was om contact te leggen en voor het opbouwen van intieme en unieke vriendschappen. Hij wilde vastleggen hoe de rest van de wereld hun manier van leven voor altijd dreigt te veranderen. Maar het belangrijkste is is dat hij een ambitieus esthetisch fotografisch document wilde creëren dat de tand des tijds zou doorstaan.

Jimmy-Nelson-MAORI_waterfalls_new-FFN2015

Jimmy Nelson -MAORI waterfalls – FFN2015

Jimmy’s project-titel Before they pass away is een aanzet tot discussie over de echtheid van deze kwetsbare, verdwijnende, culturen. Jimmy Nelson is geen wetenschapper, maar een zelf opgeleide en visueel antropoloog die door nieuwsgierigheid probeert antwoorden te vinden. Hij wil verhalen vertellen die ruimte laten voor vragen bij de ontvanger. Met het project probeerde Jimmy Nelson naast het creëren van een fotografisch document, ook een bewustzijn te laten ontstaan voor de fascinerende verscheidenheid in cultuur binnen de bevolkingen op deze planeet.

Kadir van Lohuizen

Zeespiegelstijging (multimedia) – Kadir heeft overal in de wereld vastgelegd wat de stijging van de zeespiegel nu eigenlijk betekent.

Kadir-van-Lohuizen-h_00053147-Courtesy-FotoFestival-Naarden-2015-kopie

Kadir van Lohuizen 00053147 – Courtesy FotoFestival Naarden 2015

Voor dit project heeft hij een aantal jaren over de hele wereld gereisd en vastgelegd wat de directe en komende consequenties zijn van de stijgende zeespiegelstijging. Hij bezocht onder meer de San Blas-eilanden (Panama), waarvan een deel nu wordt geëvacueerd vanwege de stijging van de zeespiegel. Ook in Bangladesh, waar overstromingen een jaarlijkse realiteit zijn, maakte Kadir foto’s. In zijn visie staat ons een enorme stroom klimaatvluchtelingen te wachten, die hun land moeten verlaten vanwege een stijging van de zeespiegel. Een indrukwekkend multimediaproject.

De TV zender NPO Cultura zendt een documentaire uit met daarin aandacht voor het werk van Kadir van Lohuizen.

Frans Lanting

Okavango Delta in Botswana – Frans Lanting, dé bekendste Nederlandse natuurfotograaf exposeert voor het eerst in jaren weer in Nederland.
De Okavango Delta in Botswana is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Het gebied werd in juni 2014 aangemerkt als UNESCO Werelderfgoed. Het water dat de delta binnenkomt is ongewoon puur vanwege het gebrek aan landbouw en industrie langs de Okavango. Het water gaat door de zandgrondlagen van de verschillende eilanden in de delta, en verdampt uiteindelijk waarbij het enorme hoeveelheden zout achterlaat. Hierdoor verdwijnt de vegetatie in het centrum van de eilanden en ontstaan er dikke zoutkorsten.

Frans Lanting - Okavango 003828-01 - Courtesy  FFN2015

Frans Lanting – Okavango 003828-01 – Courtesy FFN2015

De Okavango Delta is onderhevig aan seizoensgebonden overstromingen, die halverwege de zomer beginnen in het noorden, en zes maanden later in het zuiden. Het water in de delta verdampt relatief snel door de hoge temperaturen. Eilanden kunnen geheel onder water verdwijnen tijdens de overstroming, en weer opduiken aan het eind van het seizoen. De bevolking van de Okavango Delta bestaat uit vijf etnische groepen, elk met een eigen etnische identiteit en taal. Ook leven er vele dieren en vogels, waarvan Frans Lanting er zoveel mogelijk van probeert vast te leggen in hun natuurlijke habitat.
 
 

Na de bezoeken aan de exposities is er een leuke speurtocht voor de basisscholen en een extra uitdaging voor de middelbare scholen.
 

Praktische info

Het educatieprogramma is geschikt voor leerlingen vanaf groep 5 t/m 8 van de basisscholen en de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.
Er is een grote keuze uit dagen en tijdstippen, dus een bezoek moet vast wel ergens in te plannen zijn. Wel vooraf reserveren via de website van het Foto Festival.

  • Het ochtendprogramma is van 9:00 – 12:00 uur en het middagprogramma van 13:00 – 16:00 uur
  • Eten/drinken zelf meenemen
  • Groepen kunnen max. 25 leerlingen groot zijn. Komt u met meer, overleg dan met de organisatie, dan wordt er een oplossing gezocht
  • Voldoende begeleiding vanuit de school is noodzakelijk
  • Denk er aan pennen/potloden mee te brengen
  • Parkeren kan vlakbij de Pop Up Studio, het meetingpoint van het Foto Festival
  • Prijs: Scholen uit Bussum, Naarden en Gemeente Muiden: entree gratis. Scholen uit andere Gemeenten: tot aan 25 leerlingen € 125,00, en vanaf 25 leerlingen € 5,00 per extra leerling

Meer Foto Festival

Het Foto Festival Naarden heeft nog meer activiteiten, en parallel is het Festival-OFF te bezoeken. Op diverse locaties, zowel binnen als buiten worden werken tentoongesteld, bijvoorbeeld bij de Grote Kerk en The Fence.
Voor individuele bezoekers is het erg leuk om een van de rondleidingen mee te maken.
 
 
 
 
 
 


Reacties

Reacties

Posted on by Max in Evenementen

Add a Comment

You must be logged in to post a comment.