Comeniusdag 2015

Welkom op de Comeniusdag 2015

U bent van harte welkom bij de Comeniusdag op 21 maart in de Grote Kerk van Naarden. Een jaarlijks terugkerend evenement waarop een gevarieerd en geïnspireerd programma wordt gepresenteerd.
Naast veel muziek is er de Comeniuslezing door Prof. Dr. Peter Nissen en vindt de uitreiking van de Comeniusprijs aan Geert Mak plaats.


Voorafgaand aan het programma in de kerk zullen de ambassadeurs van Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije met vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Naarden om 12.45 uur een krans leggen bij het standbeeld van Comenius aan de Marktstraat.

Comeniuslezing

De Comeniuslezing wordt ditmaal verzorgd door door Prof. dr. Peter Nissen, hoogleraar spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit, heeft als titel “Het verlangen naar vrede en de redelijkheid van religie”.
Hij zal spreken over religie die geweld kan bevorderen, maar ook vrede kan stichten. Welke kant het opgaat hangt niet af van de religie maar van de aanhangers ervan. Zijn zij bereid tot redelijke verantwoording van hun ‘heilige’ overtuigingen? Maar hoe moet dat dan in onze tijd, nu religie verbannen wordt uit het publieke domein en religieuze mensen onder de noemer van spiritualiteit religie terugbrengen tot een individueel en intiem gevoel, dat niet met anderen gedeeld kan worden? Onder het mom van religie is lange tijd oorlog gevoerd in Europa en werden mensen verbannen uit hun land. Comenius, zelf een van die bannelingen, riep de vertegenwoordigers van de religies op om in alle redelijkheid met elkaar te spreken, met het oog op het geluk en het welzijn van alle mensen. In de Comeniuslezing zal Peter Nissen pleiten voor een terugkeer naar de redelijkheid van religie en naar het publieke gesprek over wat mensen heilig is.

Comeniusprijs 2015

Verder wordt zaterdag de Comeniusprijs 2015 uitgereikt. De Comeniusprijs wordt uitgereikt aan iemand die zich op onderscheidende wijze inzet voor activiteiten op het gebied van educatie, zingeving en samenleving. In voorgaande jaren is de prijs al uitgereikt aan Robbert Dijkgraaf, Paul Schnabel en Louise Fresco.
Dit jaar is de eer aan Geert Mak. Hij weet als meester van de dwarsverbanden relaties te leggen tussen kleine gebeurtenissen en hun grote betekenis en andersom. Daarmee toont hij de samenhang die inzicht brengt. Het samenvallen of ineengrijpen van antropologische, staatkundige en religieuze tradities en ontwikkelingen weet Mak niet alleen te determineren, maar de effecten worden door hem geopenbaard als de geheimen in een spannend jongensboek. Hij ontvangt de prijs uit handen van de burgemeester van Naarden, mevrouw dr. Joyce Sylvester.

Muziek uit landen waar Comenius heeft gewoond en gewerkt

ComeniusDe dag wordt omlijst met live muziek uit Tsjechië, Polen, Hongarije en Slowakije; landen waar Comenius heeft gewoond en gewerkt. Details hierover in het onderstaande programma.

De middag wordt besloten met een borrel, met specifieke hapjes en drankjes uit voornoemde landen, aangeboden door de ambassades van Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije.

Programma

12.45 uur     Grote Kerk open voor publiek aan de Marktzijde
13.00 uur     Jindřich Feld – Quatre pièces pour Flûte seule
    Méditation – Caprice- Interméde- Burlesque
    Uitgevoerd door Monika Herianova – flute (Tsjechische Republiek)
13.10 uur   Welkom door de directeur van het Comenius Museum, drs. Hans van der Linde
13.15 uur   Comeniuslezing door prof. dr. Peter Nissen:
“Het verlangen naar vrede en de redelijkheid van religie”
14.00 uur   Anonimus – Polonica (out of a lute tablature collection from Lőcse – 17th century)
    Béla Bartók – 2 small duos – ‘Rutenian Song’ and ‘Rutenian Kolomejka’
    József Bengráf – ‘Ungaresca’ (18th century dance)
    Béla Bartók – Romanian Folk Dances
    Uitgevoerd door Anna Ágnes Nagy – cello en Péter Bácsi – guitar (Hongarije)
14.10 uur   Pauze
14.40 uur   Daniel Matej – JMF for DM for traverso solo
    Dorota Matejova – flute traverso (Slowakije)
14.50 uur   Laudatio Comeniusprijs door de voorzitter van de jury,
dr. Gottfried Leibbrandt
14.55 uur   Uitreiking Comeniusprijs door de burgemeester van Naarden,
mevrouw dr. Joyce Sylvester aan de heer Geert Mak
15.00 uur   Dankwoord door de heer Geert Mak
15.15 uur   Grazyna Bacewicz – Quartet for 4 violins
    Allegretto – Andante tranquillo – Molto Allegro
    Uitgevoerd door Patrycja Grecka, Nina Przewozniak, Vafa Babajeva,
David Munoz – violins (Polen)
15.25 uur   Sluiting van de bijeenkomst
15.30 uur   Uitnodiging voor de receptie Z.E. Ambassadeur Jaroslav Chlebo van Slowakije
namens de Visegrad Group
15.35 uur   Ontmoeting met borrel
17.00 uur   Einde bijeenkomst Grote Kerk

Informatie

Datum: zaterdag 21 maart 2015
Plaats: in de Grote Kerk, Naarden Vesting.
Toegang: Het bijwonen van de Comeniusdag is gratis. U kunt zich hier Aanmelden. U ontvangt dan de entreebewijzen per email.
Voor meer informatie: www.comeniusmuseum.nl

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de welwillende medewerking van de ambassades van Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije, de gemeente Naarden, het Comenius Museum, de Comenius Leergangen, Gooiconsult en Ascolta.

 


Reacties

Reacties

Posted on by Max in Evenementen

Comments are closed.