Comenius mausoleum

Comenius werd in 1670 begraven in de toenmalige Waalse Kerk. Nadat die in 1819 werd opgeheven kreeg het gebouw andere bestemmingen en werden de graven met een nieuwe vloer bedekt en vergeten. Pas in de jaren twintig van de vorige eeuw, nadat de onafhankelijke Tsjechoslowaakse Republiek was gegrondvest, werd er – met succes – gezocht naar de laatste rustplaats van de grote Tsjech.


Het vervallen gebouw werd gerestaureerd en door Tsjechische kunstenaars onder leiding van een Tsjechische architect ingericht als Mausoleum. Het werd in 1937 officieel geopend en onderging zeventig jaar later, in de zomer van 2007, een grondige onderhouds- en restauratiebehandeling. Sinds het museum is gevestigd in het naastliggende pand is het Mausoleum goed toegankelijk geworden. Vooral Tjsechen en Slowaken maken daar veel en dankbaar gebruik van. Voor meer informatie over het Comenius mausoleum is het aan te raden om de website van het naastgelegen Comenius museum te bezoeken, hier is ook meer informatie beschikbaar over het leven van Jan Amos Comenius.

Bron: www.comeniusmuseum.nl

(stevig) Leesvoer

Meet te weten komen over wat Jan Amos Comenius allemaal betekend heeft voor o.a. het onderwijs? zijn boeken zijn nu te koop via bol.com, misschien een stuk nogal stevige lectuur maar al een stuk gemakkelijker te lezen dan de originele (in Latijn).

Weg van het licht
Weg van het licht
Jan Amos Comenius
Labyrinth der wereld en het paradijs des harten
Labyrinth der wereld en het paradijs des harten
Jan Amos Comenius
Unum nesessarium
Unum nesessarium
Comenius & Jan Amos ComeniusReacties

Reacties

Posted on by Max in Bezichtigingen

Add a Comment

You must be logged in to post a comment.